KLİMADA SCOP NEDİR?

09-11-2023 15:48
KLİMADA SCOP NEDİR?

SCOP, ilk başta size karmaşık gelen bir katsayı olabilir, ancak ters çevrilebilir bir klima seçerken ya da klima performanslarını karşılaştırırken oldukça kullanışlı ve mühim bir metriktir. Klimada SCOP değeri, en temel anlamıyla ısıtma performansını verir; başka bir deyişle ise üretilen ve tüketilen enerji arasındaki orandır. SCOP, enerji etiketinde temsil edilen enerji sınıfını tanımlar. Şimdi gelin, klimada SCOP nedir ve neden önemlidir, hep birlikte öğrenelim.

Klimada SCOP Değeri Nedir?

SCOP hesaplamalarının detaylarına inmeden önce SCOP değeri ne demek, detaylı olarak incelemek gerekir. İngilizceden gelen SCOP ifadesinin açılımı, Seasonal Coefficient of Performance, yani Türkçesi ile Sezonsal Performans Katsayısı anlamına gelir. SCOP, klimalarda mevsimsel performans katsayısını ifade eder. Tersinir (ters çevrilebilir) bir iklimlendirme ünitesinin sıcak modda veya bir ısı pompasının kullanım boyunca gösterdiği performansı tanımlar. Bunu hesaplamak için saatte kilovat (kWh) cinsinden sezon boyunca üretilen ısı enerjisi toplamını almanız ve yine kWh cinsinden aynı dönemde tüketilen enerji toplamına bölmeniz gerekir. Daha basit bir ifadeyle cihazın size maliyeti ne ise onu üretir. SCOP, özetle klimalara mevsimsel verimliliği ölçer.

Klimada SCOP Değeri Nasıl Belirlenir?

Üretici, müşteriye bir enerji etiketi üzerinde bu tür bilgileri sağlamaktan sorumludur. Klima üreticileri, cihazlarını sınıflandırmak için belli başlı test yöntemlerine ve kısmi yük özelliklerinin belirlenmesini ve mevsimsel performans hesaplamasını tanımlayan EN 14825 standardına güvenmelidir. Bu standart, hesaplamanın kısmi yük ve tam yük koşulları dikkate alınarak önceden tanımlanmış dört çalışma noktası için yapılması gerektiğini şart koşar. SCOP derecelendirmesi, cihazların G'den A+++'a kadar sınıflandırılmasına izin verir.

SEER ile SCOP Arasındaki Fark Nedir?

Modern teknolojilerle tanıştığımız günümüze kadar klimalar genellikle EER ve COP değerlerine göre karşılaştırıldı. COP ısıtma modundaki, EER ise soğutma modundaki verimliliği tanımlardır. Bu değerler, yalnızca tek bir çalışma noktasına göre hesaplanır ve ürünün genel performansını tüketicisine aktarmakta oldukça yetersiz kalıyordu. Bu nedenle de SCOP ve SEER değerleri devreye girerek sezonsal verimlilik yönetmeliği de dikkate alınmaya, böylece klimaların gerçek verimlilik seviyeleri ölçümlenmeye başlandı.

SEER'den farklı olarak SCOP, üç farklı Avrupa iklimini hesaba katar. Referans şehirler sıcak iklim için Atina, ılıman iklim için Strasbourg ve soğuk hava için Helsinki'dir. Bu sınıflandırma, dış sıcaklığa göre test ve kısmi yük koşullarını verir. İster Atina'da olun, ister Helsinki'de olun, kışın şiddeti aynı olmayacağı gibi, dış hava sıcaklığındaki düşüş de aynı olmayacaktır. Sonuç olarak, aynı cihaz coğrafi konuma bağlı olarak tüketim yapmayacaktır. Dış ortam test sıcaklıkları -7°C, +2°C, +7°C ve +12°C'dir. Bu farklılaşma, gerçek tüketime yaklaşmak için sonuçların daha iyi temsil edilmesini sağlar.

SCOP'a Göre Enerji Sınıfı ve Enerji Etiketi Belirlemesi

SCOP, enerji tüketen ürünleri iyileştirmek için eko-tasarımla ilgili Avrupa ErP (Enerji ile ilgili ürün) direktifine uygun bir formüldür. Bu değer aynı zamanda performans maliyeti konusunda da belirleyicidir. SCOP, şu değerlere göre A enerji sınıfının tanımlanmasında dikkate alınır:

• A+++ enerji sınıfı verimliliği için SCOP ≥ 5,1
• A++ enerji sınıfı verimliliği için 4,6 ≤ SCOP < 5,1
• A+ enerji sınıfı verimliliği için 4 ≤ SCOP < 4,6
• A enerji sınıfı verimliliği için 3,4 ≤ SCOP < 4

Bununla birlikte genel olarak enerji sınıflarının tekabül ettikleri SCOP değerlerini de şu şekilde listelemek mümkündür:

• A enerji sınıfı: 3,60+
• B enerji sınıfı: 3,40 – 3,60
• C enerji sınıfı: 3,20 – 3,40
• D enerji sınıfı: 3,00 – 3,20
• E enerji sınıfı: 2,80 – 3,00
• F enerji sınıfı: 2,60 – 2,80

Şunu da bilmekte fayda vardır ki SCOP'a, ters çevrilebilir klimalar için soğutma modunda mevsimsel performansın SEER katsayısı da eşlik edecektir.

Tersinir bir klima veya SCOP 4,4 olan A+ sınıfı bir ısı pompası satın alırsanız, bu, ısıtma mevsimi boyunca cihazınız 1 kWh tükettiğinde ortalama 4,4 kWh ısıtma ürettiği anlamına gelir. Başka bir deyişle termodinamik sistemlerin yadsınamaz bir avantajı, tükettiklerinden daha fazlasını üretmeleridir. Siz de ideal SCOP değerine sahip modern teknolojili ve üstün kaliteli klima modellerine Toshiba Klima sayfası üzerinden ulaşabilir ve beğendiğiniz modeli hemen satın alarak hem yazın hem kışın rahat edebilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.