INVERTER KLİMA NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

12-01-2022 12:53
INVERTER KLİMA NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

INVERTER KLİMA NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bu yazımıza Inverter klima nedir? sorusuna yanıt arayarak başlayalım. Inverter klimalar, kompresörlerdeki güç kaynağı frekansı ayarlaması sonucu ısıtma ve soğutma kapasitesi değişebilen klima anlamına geliyor. Kelime anlamı da "dönüştürücü klima" olan inverter klima, sıcağı ve soğuğu istediğiniz dereceye getirmek için ideal. Özellikle yaz sıcaklarında sıklıkla tercih edilen bu cihazlar, ılıman iklime sahip bölgelerde dört mevsim de kullanılabilir. Üstelik bu klimaları sadece ofis ya da AVM gibi ortamlara değil, evlerinize de rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz ortamın ısısını dilediğiniz gibi ayarlayarak azami düzeyde konfor elde etmeniz mümkün. Kısacası siz de evinize ya da bulunduğunuz diğer mekanlara bir inverter klima yerleştirerek sıcakta bunalmadan, soğukta ise üşümeden konforlu vakit geçirebilirsiniz.

Inverter Klimalar Nasıl Çalışır?

Inverter klima nasıl çalışır? Sorusunu yanıtlamadan önce klimaların genel çalışma şeklinden bahsetmekte yarar var. Klimalar, dikkat çekici özellikleriyle genellikle iç mekanların ısısını istenilen noktaya getirmek için kullanılıyor. Aslında çalışma prensipleri oldukça basit. Cihazın içinde belirli bir basınç altında bulunan sıvı halde akışkan mevcut. Bu akışkan, öncelikle istenilen sıcaklığa gelene dek buharlaştırılıyor ve buhar halden tekrar sıvı hale dönüştürülüyor. Sıvı hale gelen havaya basınç yardımıyla ısı emdiriliyor ve bu sıvı, gaz faza dönüştürülüyor. Kısacası, klimaların çalışma sistemlerinde sürekli bir dönüştürme hali mevcut. Inverter klimalarda da durum pek farklı değil. Dönüştürücü inverter klima özelliği, kompresörün çalışma hızından kaynaklanarak belli bir elektrik akımından destek alıyor. Klima, bulunduğu mekanın ısısını ayarladıktan sonra kompresörün biraz dinlenmesi gerekiyor. Tam da bu arada inverter sistem devreye giriyor ve cihazın motorunu en düşük çalışma seviyesine çekerek cihaza enerji tasarrufu yaptırıyor. Böylece inverter klimalar ortam ısısını dengelerken sağladığı düşük enerji sarfiyatıyla yüzünüzü güldürmeyi başarıyor.

Inverter Klima Avantajları Nelerdir?

Yukarıda anlattığımız çalışma prensibi, inverter klimalardaki kompresörün her daim tam kapasite performans göstermesinin önüne geçerek cihazın yorulmasını engellemede son derece başarılı. Bu tip klimaların, sağladığı enerji tasarrufunun yanı sıra pek çok faydası bulunuyor. Aşağıda sizin için sıraladığımız maddeleri okuyarak Inverter klima faydaları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

• Gerektiği kadar ısıtma veya soğutma yaparak gereksiz enerji sarfiyatını engeller.

• Büyük odalar için idealdir.

• Sıcaklık dalgalanmalarının önüne geçer.

• Sürekli açılıp kapanmaz.

• Sağlıklıdır.

• Çalışırken genellikle diğer çeşitlere kıyasla sessizdir.

• Hava kalitesini artırmaya yardımcı olur.

• Operasyon ve bakım ücretleri daha düşüktür.

• Ekolojiktir.

• Yüksek performans gösterir.

• Daha uzun ömürlüdür.

• Dehidrasyon ve ısı çarpmalarına karşı korur.

• Stabil bir yapıda çalışır.

• Frekans kontrolünün yanı sıra AC kapasitesi kontrolü de sağlar.

Inverter Klima ile Non-inverter Klima Arasındaki Fark Nedir?

Inverter klima nedir, ne işe yarar? sorusunun cevabını verdiğimize göre, sırada inverter klimalar ile non-inverter modeller arasındaki fark var. Klimada inverter nedir, konusunu önceki kısımlarda, kompresörün hız ayarlaması sayesinde cihazdaki soğutucu gaz akışının kontrol altında tutulması olarak anlatmıştık. Bu tip klimalarda ortam sıcaklığı istenilen dereceye ulaştığında motor çalışma hızını düşürüyor ve böylece sıcaklık aynı seviyede kalabiliyor. Non-inverter klimalarda ise durum biraz farklı. Inverter olmayan klima anlamına gelen non-inverter klimalar, bulundukları ortama sürekli aynı derecedeki havayı üflemeye devam ediyor ve mekan istenilen ısıya ulaştığında otomatik olarak kapanıyor. Bu durum da odaların çok sıcak ya da çok soğuk olması nedeniyle meydana gelen sıcaklık dalgalanmaları kaçınılmaz hale geliyor. Ayrıca klima, ortam sıcaklığını ayarlamak için sürekli yüksek hızlı çalıştığı için sebep olduğu fazla enerji sarfiyatı da cabası. Diğer yandan non-inverter klimalar, çalışmaya başladıkları andan itibaren yüksek performans sergiledikleri için ortamı soğutmaları zaman almaz; ancak harcadıkları elektrik enerjisi de aynı oranda yüksek olacaktır. Kısacası, inverter klimalar gerek sağladıkları hava kalitesi, enerji ve zaman tasarrufu nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.